Логер N1MM Plus

Модератор: UW1WU

Відповісти
Аватар користувача

TOPIC_AUTHOR
UW1WU
Модератор
Модератор
Повідомлень: 113
З нами з: 22 грудня 2015 23:34

Логер N1MM Plus

Повідомлення UW1WU »

Мій особистий досвід використання Contest Logger N1MM +

Трохи народної мудрості :o
1. Не так страшний той Contest Logger N1MM +, як про нього може розказати сусід-радіоаматор.
2. Радіоаматори-початківці горщики від N1MM розбивають.
3. Назвався Contest Logger N1MM +, встановлюйся на комп"ютер
:D
Аватар користувача

TOPIC_AUTHOR
UW1WU
Модератор
Модератор
Повідомлень: 113
З нами з: 22 грудня 2015 23:34

Логер N1MM Plus

Повідомлення UW1WU »

Одним з цікавих напрямків радіоаматорства є робота у різноманітних змаганнях різного рівня від містечкових до міжнародних, що тривають від 1-2 годин до декількох діб. Власне, у змаганнях карбується той скарб - досвід, який називається операторською майстерністю, що не здобути жодним іншим шляхом. Вміння розбирати корисний сигнал на фоні сильних радіоперешкод, орієнтуватися у складній ефірній обстановці, вільне володіння технікою проведення радіозв"язків різними видами випромінювання в різних умовах розповсюдження радіохвиль, керування станцією за допомогою програмно-апаратних засобів, використання усіх можливостей програмного забезпечення для змагань з максимальною ефективністю - все це набувається під час участі у змаганнях. На мою думку, безперечним фактом ефективної роботи у змаганнях буде використання сучасного програмного забезпечення розробленого як раз для цієї цілі. Якщо хтось почує від колеги, що абсолютно непотрібно використовувати комп"ютер і логер, що за допомого меттодик, які служили вірою і правдою без комп"ютера не один десяток років і не одному поколінню контестменів, я, особисто відношуся дуже скептично до таких заяв. І дуже часто, колега, що заявляє таке або лукавить, або не "в темі" і не може об"єктивно порівнювати ці два різні методи у контестінгу з тих чи інших причин,- методи з комп"ютером або з листочком та олівцем.
Далі буде
Аватар користувача

TOPIC_AUTHOR
UW1WU
Модератор
Модератор
Повідомлень: 113
З нами з: 22 грудня 2015 23:34

Логер N1MM Plus

Повідомлення UW1WU »

Не буду дуже відходити від теми, додам ще один загальний коментар. Не дуже хочется порівнювати не тільки логер N1MM Plus з листочком паперу (зошитом, гросбухом) з олівцем (ручкою та/або маркером). Не хочется порівнювати також і існуючі логери інших авторів чи груп авторів. Додам, що на даний момент існує десятки різних відомих логерів. Перелік яких давати також не входить у мої плани. У моїй практиці приходилося користуватися N6TR, TR4W, 5M Contest, QARTest, DXLog.net, UR5EQF(контест модуль), AATest, MixW і, нарешті, - N1MM (без плюса - це є попередня версія, підтримка якої завершилася з завершенням ери Windows XP). Всі програми мали свої певні переваги та певні мінуси. Я чомусь, зупинився на N1MM Plus, дивно, чому :-), і не збираюся щось у найближчий час міняти. Цей софт розроблений для використання у ОС Windows, на даний час працює досить стабільно, має на даний момент дуже потужню команду супроводу - чого ще бажати пересічному любителю попікати, покричати, поулюлюкати у тестах по вихідних. До позитивного - має можливість інттегруівтися з сторонніми модулями для роботи цифровими видами випромінювання (RTTY, FT8).
Далі буде
Аватар користувача

TOPIC_AUTHOR
UW1WU
Модератор
Модератор
Повідомлень: 113
З нами з: 22 грудня 2015 23:34

Логер N1MM Plus

Повідомлення UW1WU »

Отже, логер - як аплікація Windows. Встановлення - не викликає проблем. Інсталяційний "пакет" слід скачати останньої версії. З сайту, розділу "Завантаження". Встановити можна по замовчуванню у системну теку "Програмні файли (х86)". Тим, в кого все для радіо встановлюється до окремої теки, - можна вибрати цю теку собі. У процесі встановлення в мене не було жодного разу зависань, або як це називається культурною мовою АйТі- шників - без "Синяків" або повідомллень "Fatal error", що говорило би про повний капець. Змінні або службові дані програми, які потребують іноді мого втручання, знаходяться у стандартній теці "Документи"в "Моєму комп"ютері", де з"являється підтека "N1MM Logger+". В ній як раз і розміщена вся поточна інформація, файли ініціалізації, файли налаштувань контестів, файли допомоги, файли підказок кличних знаків, так званих "Call history", інша службова інформація. Після встановлення, система просить внести мої радіоаматорські дані - кличний, адресу електронної пошти, відомості про членство у клубі, поштову адресу, інформація про моє розміщеня по зонах ITU, WAZ, клас ліцензії, QTH квадрат і по квадрату система сама вираховує географічні координати. Далі, утворюється робоча база даних з найменуванням "ham" за замовчуванням. Можно перйменувати, на щось більш близьке до тіла, нариклад свій кличний сигнал, хоча для чого :-) і як кому подобається. Ніби то все щодо встановлення самої аплікації N1MM Logger+.
Періодично виходять поновлення. Про поновллення система повідомляє при запуску. Рекомендую ставити поновлення, про які система дає знати. Через одне з меню також можна направити запит на сайт про їх наявність. Безумовно, мова йде про випадок, коли є інтернет з'єднання, тобто, коли пк підключений до інтернету.
Далі буде.
Аватар користувача

TOPIC_AUTHOR
UW1WU
Модератор
Модератор
Повідомлень: 113
З нами з: 22 грудня 2015 23:34

Логер N1MM Plus

Повідомлення UW1WU »

У творі Льюїса Керола "Аліса у країні чудес" є чудова фраза - "яка ж користь від книжки без жодної картинки!"
Отже все, що було до того написано про контест логер N1MM добре би було закріпити малюнками чи скріншотами. Краще один раз побачити, ніж сто разів почути.
Отже, сідаймо і чемно читаємо і розглядаємо картинки з коментарями до контест логера N1MM.
Інсталяційний "пакет" слід скачати останньої версії. З сайту, розділу "Завантаження".
1.jpg
1.jpg (206.5 Кіб) Переглянуто 56 разів
За доопомогою пошукової системи знахожу в інтернеті посилання на ресурс логера N1MM
Перехожу за цим посиланням і шукаю, де саме на сайті є розділ завантажень аплікації
2.jpg
2.jpg (246.73 Кіб) Переглянуто 56 разів
та зкачую останню версію повного інсталяційного пакету
3.jpg
3.jpg (204.01 Кіб) Переглянуто 56 разів
4.jpg
4.jpg (151.47 Кіб) Переглянуто 56 разів
5.jpg
5.jpg (169.48 Кіб) Переглянуто 56 разів
6.jpg
6.jpg (116.02 Кіб) Переглянуто 56 разів
От я і став счасливим володарем інсталяційного пакета логера N1MM.
Час встановити його на комп"ютер.
Далі буде.
Аватар користувача

TOPIC_AUTHOR
UW1WU
Модератор
Модератор
Повідомлень: 113
З нами з: 22 грудня 2015 23:34

Логер N1MM Plus

Повідомлення UW1WU »

Отже, встановлюю на свій комп"ютер Windows аплікацію - контест логер N1MM з інсталяційного пакету, що отримав з розділу "Завантаження" на сайті. Подвійний клік лівою кнопкою мишки і справа пішла.
7.jpg
7.jpg (57.35 Кіб) Переглянуто 41 разів
Далі декілька разів клікаю мишкою по кнопках "Next" на наступних формах
8.jpg
8.jpg (83.4 Кіб) Переглянуто 41 разів
9.jpg
9.jpg (48.3 Кіб) Переглянуто 41 разів
І ось тут стоп. Є право вибору.
10.jpg
10.jpg (48.21 Кіб) Переглянуто 41 разів
Встановити можна по замовчуванню у системну теку "Програмні файли (х86)". Тим, в кого все для радіо встановлюється до окремої теки, - можна вибрати цю теку собі, натиснув на кнопку "Огляд(Browse)".
11.jpg
11.jpg (35.88 Кіб) Переглянуто 41 разів
Працювати буде і так, і так.
Я встановлюю по замовчуванню у "Програмні файли (х86)". Тому не натискаючи "Огляд", погоджуючись і на стандартне розміщення службових файлів у розділі "документи", тобто так, як пропонує система, - запускаю інсталяційний процес "Install".
12.jpg
12.jpg (58.08 Кіб) Переглянуто 41 разів
Про успішність встановлення свідчить надпис "Завершено(Completed)"
13.jpg
13.jpg (83.18 Кіб) Переглянуто 41 разів
От і чудово, танців з бубном як і передбачалося, так і сталося - не було їх.
Тисну "Далі(Next)"
Тут слід сказати, що система буде вимагати перезавантажити коип"ютер. Хоча скажу по секрету, галочку можна зняти і нічого не перезавантувати. Але погоджуюся. Чого тільки не зробиш заради позитивного результату.
14.jpg
14.jpg (51.24 Кіб) Переглянуто 41 разів
Також відкриється блокнот з описом, що там в мене новенького було встановлено.
15_.jpg
15_.jpg (198.02 Кіб) Переглянуто 41 разів
І суворо попередить про необхідність завершити і закрити всю поточну роботу перед перезавантаженням комп"ютера. А що, таке також може бути, що відкрито купа документів і всі зміни забув зберегти зі всіма наслідками.
16.jpg
16.jpg (21.56 Кіб) Переглянуто 41 разів
Поїхали...

Далі буде
Аватар користувача

TOPIC_AUTHOR
UW1WU
Модератор
Модератор
Повідомлень: 113
З нами з: 22 грудня 2015 23:34

Логер N1MM Plus

Повідомлення UW1WU »

Після перезавантаження комп"ютера на робочому столі з"явилося щось новеньке - а саме ярлик самого логеру та допоміжних аплікацій, які наразі я використовувати не буду, тому сміливо відправляю їх до корзини.
17.jpg
17.jpg (134.64 Кіб) Переглянуто 39 разів
Використовуючи вже сам ярлик, спробую запустити логер. Пішла справа далі. Тут пропонується створити робочу базу даних, на що треба погодитися.
18.jpg
18.jpg (251.32 Кіб) Переглянуто 39 разів
Пропонується за замовчуванням робочу базу даних найменувати ham, на що треба погодитися, або виправити на щось своє. За щось своє я обрав свій кличний знак
19.jpg
19.jpg (91.78 Кіб) Переглянуто 39 разів
20.jpg
20.jpg (92.32 Кіб) Переглянуто 39 разів
Наступне повідомлення за своїм оформленням несподівано вводить у ступор.
21.jpg
21.jpg (18.04 Кіб) Переглянуто 39 разів
Але коли прочитав вміст того повідомлення, зрозумів, що то не помилка, а попередження про те, що необхідно внести свої радіоаматорські дані в лог.
22.jpg
22.jpg (77.08 Кіб) Переглянуто 39 разів
Заповнюю, чого і вам рекомендую зробити за взірцем, тисну "ОК". Після внесення своїх даних аплікація готова до використання. І зразу ж з"являється інформація про наявність нової версії, точніше, патчу чи поновлення.
23.jpg
23.jpg (217.22 Кіб) Переглянуто 39 разів
Поновлююся. У правилах хорошого тону - треба мати завжди актуальну останню версію програмного забезпечення. Добре це, особливо напередодні чергового контесту, чи ні - то вже інша тема.
Вже знайомі картинки показують мені процес поновлення.
24.jpg
24.jpg (171.17 Кіб) Переглянуто 39 разів
25.jpg
25.jpg (195.64 Кіб) Переглянуто 39 разів
26.jpg
26.jpg (163.37 Кіб) Переглянуто 39 разів
27.jpg
27.jpg (161.25 Кіб) Переглянуто 39 разів
28_.jpg
28_.jpg (221.85 Кіб) Переглянуто 39 разів
І знову відкривається блокнот, у якому написано, що нового і які зміни були внесені до вже встановленої аплікації.
Поновлення зразу після встановлення може і не бути, то як зорі ляжуть на небі.
Кидається в очі, я би сказав, навіть, лякає той факт, що всі пункти меню написані англійською, а я хоч і вільно мав би по документах володіти, але хочеться зручності та комфорту, що може забезпечити мовна адаптація програмного продукту.
Настав час навчити логер спілкуватися українською.
Далі буде
Аватар користувача

TOPIC_AUTHOR
UW1WU
Модератор
Модератор
Повідомлень: 113
З нами з: 22 грудня 2015 23:34

Логер N1MM Plus

Повідомлення UW1WU »

Одною з причин своєрідної боязні використання цього програмного продукту радіоаматорами-початківцями є англійська мова інтерфейсу, яка стає за замовчуванням зразу після встановлення на комп"ютер. Але, як і люба інша, яка орієнтована на широке викристання по цілому світі, ця аплікація передбачає можливість підналаштування під вимоги або бажання користувача. Одною з таких багатьох можливостей є багатомовний інтерфейс. Отже, Windows аплікація контест логер N1MM українською.
Після запуску, відкриваю пункт меню "Інструменти(Tools)" та "Завантажити та встановити мовний пакет(Download and install language pack)"
29.jpg
29.jpg (229.51 Кіб) Переглянуто 32 разів
Мишкою обираю бажане і йде завантаження.
30.jpg
30.jpg (246.78 Кіб) Переглянуто 32 разів
Після успішного завантаження пакету, оримую повідомлення про це і необхідність подальшого налаштува, підключення цього пакету в роботу. Зауважую, що можна зкачати і всі існуючі мовні пакети і через меню конфігурації перемикати на бажаний.
31.jpg
31.jpg (235.77 Кіб) Переглянуто 32 разів
Підходить справа до конфігурування пакету через відповідне меню.
32.jpg
32.jpg (251.47 Кіб) Переглянуто 32 разів
Обираючи відпвідні пункти меню і відкриваючи потрібну вкладку, у "випадайки" визначаю мову "ukrainian(укрїнська)",наближаюся до мети.
33.jpg
33.jpg (221.82 Кіб) Переглянуто 32 разів
Залишилося мені натиснути "ОК", щоб усі зміни були застосовані і програми стає на крок ближче до ефективного її застосування у змаганнях.
34.jpg
34.jpg (216.68 Кіб) Переглянуто 32 разів
Ну що ж, це вже щось! Але якось інтуітивно відчуваю, що можна ще щось докрутити, удосконалити, покращити. Так. Тому -
Далі буде.
Аватар користувача

TOPIC_AUTHOR
UW1WU
Модератор
Модератор
Повідомлень: 113
З нами з: 22 грудня 2015 23:34

Логер N1MM Plus

Повідомлення UW1WU »

Так ось - програма запускається, меню українською, можна сідати і включатися в який-небудь поточний контест. Теоретично "так", але практично було би ще трошки пошаманити. Самим першим кроком, логічно, має стати вибір поточного контесту. Спільне у всіх контестах є тільки назва цього дійства - контест. Кожний контест має свої специфічні риси, які регламентовані та описані у відповідних положеннях, що публікує організатори на своїх інтернет ресурсах. Тому алгоритм обробки проведених зв"язків та обчислення пунктів за зв"язки і остаточного результату практично є унікальним для кожного контесту. Тому у тій випадайці є така величезна їх кількість. Додам ще таке - існує можливість самостійного налаштування правил роботи - UDC (Usr Definition Contest) файл. Але то вже майже "висча арихметика", окрема тема.
Повертаюся до наших баранчиків. Вибираю у меню "Файл" пункт створення нового контесту у поточній базі.
35.jpg
35.jpg (191.59 Кіб) Переглянуто 30 разів
У новій вкладці налаштування тесту, що відкрилася.
36.jpg
36.jpg (219.03 Кіб) Переглянуто 30 разів
З "випадайки" вибираю, наприклад ARI DX INTERNATIONAL, який, доречі, відбуватиметься за пару днів.
37_.jpg
37_.jpg (145.44 Кіб) Переглянуто 30 разів
Заповнюю необхідні дані по обраній категорії учасника і не спішу натискати на кнопку "ОК"
38.jpg
38.jpg (227.66 Кіб) Переглянуто 30 разів
Тут є ще одне налаштування. Є вкладка "Пов"язані файли". Тут є досить корисне налаштування - завантаження "свіженького" Call History файл. Завантаження відбувається з сайту N1MM. Цю ж операцію можна робити в ручному режимі, але про це пізніше.
39.jpg
39.jpg (206.5 Кіб) Переглянуто 30 разів
Натиснувши кнопку "Замінити", отримав відомості про наявний на сайті файл.
40.jpg
40.jpg (214.32 Кіб) Переглянуто 30 разів
Залишилося натиснути на "ОК".
41.jpg
41.jpg (206.19 Кіб) Переглянуто 30 разів
І вперед до світлого майбутнього?
Далі буде.
Аватар користувача

TOPIC_AUTHOR
UW1WU
Модератор
Модератор
Повідомлень: 113
З нами з: 22 грудня 2015 23:34

Логер N1MM Plus

Повідомлення UW1WU »

Через меню "Вікна" порозкривав собі, все що хотілося, навіть SDR Console для підключення панорами за допомогою SDR приймача. Покрило весь екран.
42_.jpg
42_.jpg (239.67 Кіб) Переглянуто 28 разів
Зауважу насттупне - контест логер це аплікація яка передбачає не стільки просто внесення даних про проведені зв"язки, - основна задача - це автоматизація всіх процесів, що відбуваються у оператора при роботі під час контесту. Для цього інснують інтерфейси підключення трансиверів до комп"ютерів. Це окрема тема, про яку я також хочу розказати. Але не зараз і не в цій темі. Якщо мій трансивер не має підключення до комп"ютера, то частина функцій автоматизації процесів є недоступною. І тому мені треба буде дуже бути уважним при зміні діапазонів, виду випромінювання, якщо таке відбувається і "переключати" це все в контест логері вручну. Таке переключення можна зробити за допомогою мишки або за допомогою даних, які пожна внести у поле внесення кличного кореспондента. Спробую трохи потреніруватися.
Перемикаю вид випромінювання.
43_.jpg
43_.jpg (204.14 Кіб) Переглянуто 28 разів
Встановлюю робочу частоту (в кГц)
44_.jpg
44_.jpg (198.64 Кіб) Переглянуто 28 разів
Щоб не рябило в очах без звички і не заважало орієнтуватися, позакривав "непотрібні" вікна, залишив мінімум (можна було ще). Спробую промоделювати процес проведення радіозв"язку і подивитися, як поводить себе програма у тому чи іншому випадку.
Я залишив наступні вікна:
- вводу, - по центру. Для вводу кличного знаку кореспондента, переданого RS(T), переданого контрольного номера, прийнятого RS(T), прийнятого контрольного номера.
- вікно журналу, де розміщена інформація про всі зв"язки, що були проведені. У нижній частині цього вікна є інформація про поточного кореспондента. Якщо зв"язок вже з ним вже є іншим видом випромінювання чи на іншому діапазоні, саме ця інформація відображається у нихній частині цього вікна. Є ще одне призначення цього вікна - коли при підключеному трансивері до комп"ютера я перестроююся по діапазону, то якщо десь в логері є інформація про станцію, що була або є на даній частоті, ця інформація з"являється в ниній частині цього вікна. Зручно для визначення повторів. Але про це згодом.
- вікно загальної статистики кількості зв"язків в розрізі діапазонів та видів випромінювання та загальна поточна кількість поінтів.
45.jpg
45.jpg (242.72 Кіб) Переглянуто 28 разів
- вікно підказки - зправа нижнє. Допомагає звірити, чи вірним є введений кличний кореспондента. Як це працює і чому іноді не працю, думаю, зрозуміло. Дані про кличні сигнали учасників контестів за великий період мають властивість трансформуватися в бази даних, які можна скачати як для загального користування, так і суто для данного контесту.
Ось, на мою думку, мінімально необхідний набір вікон під час моєї участі у контесті телефоном або телеграфом. Цей набір може бути іншим для іншого оператора, - за особистим смаком, для інших видів випромінювання, наприклад, для телетайпа, має бути відкриті вікна цифрового інтерфейса, в інших випадках. Чому може не працювати? У випадках, коли кличний в силу тих чи інших причин не попав до такої бази даних кличних (новий кличний, тільки розпочав роботу у контестах, раніше не приймав участь у тому чи іншому контесті та інше).
Поскільки це Windows аплікація, всі вікна можуть бути пересунутими вказівником мишки, іх розмір змінений від і до допустимих меж.
Крім того, хочу сказати, що в N1MM широко використовується кольорова гама для того, щоб у тому чи іншому місці підкреслити ту чи іншу ситуацію.
Спробую трохи потреніруватися.
Спочатку я при внесенні кличного кореспондента зробив помилку. Зверніть увагу на знак питтання у вікні вводу у полі введення кличного знаку та на вигляд вікна підказки.(При умові, що кличний є у базі). Такі позначки говорять мені про те, що я, МОЖЛИВО, помилився. Тут окремо хочу наголосити, що віра у свої вуха має домінувати над підказками. Але бувають випадки, коли це "можливо" допомагає уникнути помилки. І треба бути дуже уважним і сліпо не довіряти підказкам, бо у підказки також можуть містити помилки. Тобто, коли мені підказка говорить одне, а я чув і перепровірив - інше, я вношу те, що почув. Бувають досить складні випадки, тоді тільки монетка аверс-реверс. Але треба пильнувати, щоб не стала на ребро :-) :-) :-)
У цьому вікні я виправив кличний кореспондента і здивувася зміні, що відбулися у вікні вводу та у вікні підказок
46.jpg
46.jpg (237.93 Кіб) Переглянуто 28 разів
можна сміливо вносити дані поточного радіозв"язку у вікні вводу і спостерігати за змінами у інших вікнах.Трохи поясню, що сталося з кольорами і чому так. Сірий колір по відношенню до кореспондента дає мені інформацію про те, що немає потреби на цьому діапазоні, цим видом випромінювання на даний момент часу у проведденні радіозв"язку з цим кореспондентом. Тобто, зв"язок було проведено раніше (дубль), або кореспондент не входить до переліку дозволених зв"язків. У цьому випадку перестройки по діапазону не було, тобто, ця станція вже була щойно відпрацьована і стає дублем, якщо я захотів би провести тут ще зв"язок з ним.
47.jpg
47.jpg (247.99 Кіб) Переглянуто 28 разів
Ще одне зауваження. Наразі перехід між полями у формі вводу відбувається по натисканню клавіши пробіл. Можна мишкою, але категорично не рекомендую.
Далі буде.
Аватар користувача

TOPIC_AUTHOR
UW1WU
Модератор
Модератор
Повідомлень: 113
З нами з: 22 грудня 2015 23:34

Логер N1MM Plus

Повідомлення UW1WU »

Увімкнув діапазон 15метрів і "провожу" зв"язок з кореспондентом, з яким вже "працював" на інших діапазонах. Все гуд.
48_.jpg
48_.jpg (183.07 Кіб) Переглянуто 26 разів
На сьогодні достатньо емоцій. Треба відпочити. Вимикаю правильно логер.
49_.jpg
49_.jpg (180.45 Кіб) Переглянуто 26 разів
Тисну "Так" і контест завершився, але тест маст гоуон :-)
50.jpg
50.jpg (249.6 Кіб) Переглянуто 26 разів
Тому -
Далі буде.
Відповісти

Повернутись до “ПЗ логери для радіоаматорського зв"язку”