«Баофенги» – на Старт!

Антенне господарство UY4W – “Польовий день” липень 2015р.

 

 

6 – 7 липня поточного року відбудуться наймасовіші в Європі – 3-і субрегіональні 145 МГц і вище – змагання з радіозв’язку на УКХ, більш відомі в нас як «Польовий день» (далі- ПД). Звичайно, українським радіоаматорам сьогодні не до польових днів. І, як проінформував мене Голова УКХ комітету ЛРУ Юрій Горець (UT5EL), цього року, як і в двох попередніх, – Всеукраїнський «Польовий день» проводитися не буде. Однак, я впевнений, що у цей трагічний для країни час, ми повинні зробити максимум для того, щоб показати всьому світу, що ми незламні, стійкі і що козацький дух – це про нас. Прикладом є наш боксер-важковаговик Олександр Усик, наша українська команда на очному Чемпіонаті світу з радіозв’язку на КХ у складі – Юрія Оніпка (UT4UZ) та Ярослава Олійника(UW7LL), які завоювали титул Чемпіонів світу, здолавши усіх добре підготовлених суперників у запеклій боротьбі.

Добре відомий факт з теорії розповсюдження радіохвиль на УКХ – чим вище над поверхнею знаходиться джерело випромінювання – тим більша ймовірність проведення радіозв’язку на більшу відстань. Саме тому більшість учасників намагається потрапити на високі, відкриті з багатьох напрямків точки, більшість з яких знаходяться у гірській місцевості. Альпи, Татри, Карпати – скрізь у ці дні чути CQ CONTEST … і чия робоча позиція знаходиться вище, той має більшу перевагу над іншими учасниками змагань. Але чим вище над рівнем моря, тим складніші умови розгортання робочого місця та роботи під час змагань.  Свій перший виступ у «Польовому дні», який відбувся у далекому 1966 році з території школи районного  центру Сколе у складі команди UB5KHQ, яку тренував широко відомий у той час наставник Віталій Мархасін (UB5BK), я згадую завжди з теплом у серці. Виступили тоді тільки на діапазоні 432 МГц і провели лише 13 радіозв’язків. Враховуючи суттєву складність і специфіку проведення радіозв’язків на цьому діапазоні у той час, такий результат дозволив вибороти призове 2 місце серед дитячих колективок і бути нагородженими срібними медалями Центрального Радіоклубу ДТСААФ колишнього СРСР. Антена, що використовувалася під час змагань – 11 елементний хвильовий канал. Отже, – першою найголовнішою складовою успішного результату на УКХ є наявність ефективної антени направленої дії.

Непоганий результат можна показувати і з низин(рівнин). Але основною умовою у таких випадках має бути наявність якісної та ефективної антенно-фідерної системи. Так, мешканець хутора Тадані К.Буського району Ярослав Москвяк (UT4WT) на протязі багатьох років стабільно у ПД показує результат у 40-50 радіозв’язків. Висота розташування шеку – майже на рівня моря. Використовується антенна система – стек з чотирьох 7-ми елементних антен хвильовий канал.

Мирослав Дзьобан (US5WFQ) на моїх очах зі стриху свого 10-поверхового будинку по вулиці Кульпарківській, використовуючи стек з двох 7 елементних антен розробки DK7ZB, зробив 117 радіозв’язків. А в інших змаганнях з гори Тростян – 140 радіозв’язків. Конструктивно його антени зроблені так, що вкладаються у чохол для рибальських вудок і є дуже зручними не тільки для перевезення, а й для перенесення на невеликі відстані у декілька кілометрів.

Передували таким результатам Мирослава тренування та випробування цих антен, що проводилися в змаганнях з Лисої гори разом з нашим відомим підкорювачем гір Віктором Серебряковим (US5WCP). А трохи пізніше ними була здійснена піша експедиція на гору Піп Іван (висота 2061 метр над рівнем моря) з цим антенним господарством. Сходження, яке зайняло чотири години, результатом якого був просто грандіозний pile up станцій країн Східної Європи, залишило яскраві спогади, які неможливо забути.

Іван Доскоч (UR5WD/UT5W), мешканець хутору Подоляни-сіті Бродівського району став кращим ультракороткохвильовиком України у 2013 році використовуючи стек з двох антен хвильовий канал по 14 елементів на 144 МГц та стек також з двох 32 елементних антен того ж типу на 432 МГц. Довжина бумів антен I0JXX італійського виробництва сягала 9,5м. Старт використання цих антен прийшовся на ПД-2011р. з гори Красія (1131м) Закарпатської області, яка знаходиться в 30км від словацького кордону. Всі 4 антени вдалося розмістити на простенькій мачті від радіостанції Р-405. Результат не примусив себе довго чекати: 226 звязків на 144 та 40-на 432мгц. Серед впольованих трофеїв були 5! італійців, француз, швейцарець, датчанин. 80% проведених QSO були телеграфними, решта-SSB. Ці ж антени були використані в УКХ змаганнях з території колгоспної свиноферми в селі Ясені (що за 20 км перед Бродами зі сторони Львова) з пагорбка висотою, приблизно, 400 метрів. Команді у складі UR5WD, UY3WX, UT4WA вдалося провести 175 радіозв’язків, в тому числі 5Р5Р-острів Моєн в Данії (JO64FX). Висновок: без ефективної направленої дії антени успіх неможливий.

Я переконаний, що кожен початківець, в якого «є руки», в стані виготовити невелику антену направленої дії. За консультацією та допомогою завжди можна звернутися до багаторічного керівника УКХ-секції ЛКК Валерія Іванчука (US0WJ). За останні 25 років я не чув, щоб Валерій Зенонович комусь відмовив у допомозі.

Другою складовою частиною успішного результату є приймально-передавальна апаратура. Тут все залежить від фінансових можливостей кожного. Моя порада – краще піднапружитись і стратитись 1 раз і вирішити проблему з одного разу, аніж купувати шмельц, якого потім годі позбутися.

Третя складова частина хорошого  результату – це елементарне бажання його досягти. Можна скільки завгодно балдіти від відкриття нових репітерів, зв’язки через які нігде не зараховуються, можна щовечора кайфувати від участі в так званих УКХ-спринтах. Не знаю навіщо перекличку в прямому каналі пафосно назвали спринтом, але те, що ентузіасти її регулярно проводять не може не радувати. Маю надію, що з запуском суддівськоЇ програми для проведення Львівського марафону на УКХ чм, який  розрахований для участі в першу чергу новачків (категорія С) ці радіопереклички перетворяться у справжні тренувальні спринти, а саме: є приміром виділена частота шириною в 10 кілогерц, на протязі певного часу проводяться зв’язки з обміном номерами, на протязі години відправляється звіт, ще через годину будуть відомі результати. Ось це – спринт. Радує, що початок зроблено, треба рухатись далі. При цьому слід пам’ятати, що «спринт» проводиться для отримання певного рівня спортивної майстерності. Це – один з елементів підготовки радіооператора-спортсмена. Сьогодні настав саме той момент, коли  навички, отримані в ході БАГАТОМІСЯЧНОЇ участі в  сьогодніших доморощених «спринтах» можна і треба використати в наймасовіших європейських УКХ змаганнях. Навіть з 5-ватною «бовтушкою», невеликою антенкою направленої дії, можна з даху будь-якого висотного будинку Львова дебютувати у європейських змаганнях. Це буде маленьким, але твердим першим кроком на шляху до великого успіху. В іншому разі  такі «спринти» – це забави дорослих підлітків у пісочниці дитсадка.

Хоча через війну Всеукраїнького ПД не буде, ми традиційно, за винятком вимушеної перерви, в рамках тепер Європейського ПД проведемо Чемпіонат області з радіозв’язку на УКХ (145 МГц і вище) за тими ж правилами. Призери отримають дипломи Управління молоді та спорту облдержадміністрації, медалі відповідного ступеня, а учасник, який покаже абсолютно кращий результат, отримає кубок Львівської обласної федерації радіоспорту.

 

Ігор Кіщук (UT4WA)

Президент обласної федерації радіоспорту

майстер спорту, 8-разовий чемпіон України з радіозв”язку на КХ та УКХ

 

Додаткова інформація для потенційних учасників змагань.

Для того, щоб прийняти участь у Чемпіонаті області з радіозв’язку на УКХ (145 МГц і вище), необхідно відпрацювати за правилами 3-х Субрегіональних змагань 1 Регіону ІАРУ та надіслати свій звіт в електронному вигляді у форматі *.EDI за посиланням: iaru.oevsv.at у триденний термін.

За результатами будуть підбиті підсумки учасників у межах Чемпіонату області з радіозв’язку на УКХ (145 МГц і вище).

З оригіналом регламенту (положення змагань) англійською можна ознайомитися за посиланням:

http://lkk.org.ua/wp-content/uploads/2024/05/IARU-R1-rules.pdf

Навожу переклад основних положень регламенту 3- Субрегіональних змагань 1 Регіону ІАРУ з радіозв»язку на УКХ 145МГц і вищі частоти.

Дата та час з 14:00 UTC 06 липня по 13:59 UTC 07 липня 2024р.

Види випромінювання телеграф, телефон SSB (USB), телефон ЧМ.

Категорії учасників – Один оператор;

– Багато операторів (команда);

– Один оператор (6 годин роботи). Визначений період може ділитися на дві частини з перервою не менше двох годин.

Номера для обміну складаються з: RS(T),  порядкового номеру зв’язку, шестизначного QTH-локатора, наприклад, 59 006 KN29AT.

Звіти в електронному вигляді у форматі *.EDI надаються на сайті за посиланням: iaru.oevsv.at

Звертаю увагу на дуже стислі терміни подачі звітів у 2024 році – мають бути подані на протязі трьох днів – по 10 липня 2024 року, включно!

Додатково інформую, що для роботи та (або) формування звітів можна використовувати контестлогери такі, як: TR4W, N1MM, DXLog та інші.

Де і якими видами випромінювання (модами) працювати – згідно дозволеного Регламетом розподілу частот, що наведено у Таблиці 12 Додатку, який можна завантажити за посиланням:

http://lkk.org.ua/wp-content/uploads/2024/04/f527874n330.pdf

Згідно рекомендацій, при випромінюванні телеграфом, телефоном SSB (USB) слід використовувати антени горизонтальної поляризації, а телефоном ЧМ – вертикальної. Але це зовсім не означає, що зв’язок в одній моді на антенах різної поляризації не можливий. Варто спробувати.

Хорошою допомогою учасникам є чат ON4KST. Домовленість про радіозв’язок у цьому чаті (але сам радіозв’язок при цьому проводиться виключно в ефірі за допомогою трансиверів, антен) не забороняється регламентом і не є для цих змагань порушенням радіоаматорської/спортивної етики. Багато учасників користується цим засобом, що сприяє підвищенню кінцевого результату.

Коротке керівництво у малюнках можна знайти на форумі ЛКК за посиланням: http://lkk.org.ua/forum/viewtopic.php?t=164&sid=8b3a24d0d4ad702ee637477f132a3f42

 


16 елементна антена хвильовий канал на діапазон 144 МГц UZ7W. Вересень 2018р. IARU R1 144 MHz Contest. Антена належить члену команди Івану Доскочу (UR5WD).

 

Там же. Антенне господарство надане членом команди Валерієм Іванчуком (US0WJ).

 

 

 

Стек з двох 23 елементних антен для роботи на діапазоні 432 МГц та поворотний пристрій. UZ7W ховтень 2018р. IARU R1 432 MHz Contest.