Через меню "Вікна" порозкривав собі, все що хотілося, навіть SDR Console для підключення панорами за допомогою SDR приймача. Зайняло весь екран.

- 42_.jpg (239.67 Кіб) Переглянуто 212900 разів
Зауважу насттупне - контест логер це аплікація яка передбачає не стільки просто внесення даних про проведені зв"язки, - основна задача - це автоматизація всіх процесів, що відбуваються у оператора при роботі під час контесту. Для цього існують інтерфейси підключення трансиверів до комп"ютера. Це окрема тема, про яку я також хочу розказати. Але не зараз і не в цій темі. Якщо мій трансивер не має підключення до комп"ютера, то частина функцій автоматизації таких процесів є недоступною. І тому мені треба буде дуже бути уважним при зміні діапазонів, виду випромінювання, якщо таке відбувається і "переключати" це все в контест логері вручну. Таке переключення можна зробити за допомогою мишки або за допомогою даних, які пожна внести у поле внесення кличного кореспондента. Спробую трохи потреніруватися.
Перемикаю вид випромінювання.

- 43_.jpg (204.14 Кіб) Переглянуто 212900 разів
Встановлюю робочу частоту (в кГц)

- 44_.jpg (198.64 Кіб) Переглянуто 212900 разів
Щоб не рябило в очах без звички і не заважало орієнтуватися, позакривав "непотрібні" вікна, залишив мінімум (можна було ще). Спробую промоделювати процес проведення радіозв"язку і подивитися, як поводить себе програма у тому чи іншому випадку.
Я залишив наступні вікна:
- вводу, - по центру. Для вводу кличного знаку кореспондента, переданого RS(T), переданого контрольного номера, прийнятого RS(T), прийнятого контрольного номера.
- вікно журналу, де розміщена інформація про всі зв"язки, що були проведені. У нижній частині цього вікна є інформація про поточного кореспондента. Якщо зв"язок з цим кореспондентом вже є іншим видом випромінювання чи на іншому діапазоні, саме ця інформація відображається у нихній частині цього вікна. Є ще одне призначення цього вікна - коли при підключеному трансивері до комп"ютера я перестроююся по діапазону, то якщо десь в логері є інформація про станцію, що була або є на даній частоті, ця інформація з"являється в нижній частині цього вікна. Зручно для визначення повторів при пошуку по діапазону, - не треба вводити вручну, кличний, що почув. Звісно, не завжди співпадає, але дуже корисна функція логера. Про це згодом.
- вікно загальної статистики кількості зв"язків в розрізі діапазонів та видів випромінювання та загальна поточна кількість поінтів.

- 45.jpg (242.72 Кіб) Переглянуто 212900 разів
- вікно підказки - зправа нижнє. Допомагає звірити, чи вірним є введений кличний кореспондента. Як це працює і чому іноді не працю, думаю, зрозуміло. Дані про кличні сигнали учасників контестів за великий період мають властивість трансформуватися в бази даних, які можна скачати як для загального користування, так і суто для данного контесту.
Ось, на мою думку, мінімально необхідний набір вікон під час моєї участі у контесті телефоном або телеграфом. Цей набір може бути іншим для іншого оператора, - за особистим смаком, для інших видів випромінювання, наприклад, для телетайпа, має бути відкриті вікна цифрового інтерфейса, в інших випадках. Чому може не працювати? У випадках, коли кличний в силу тих чи інших причин не попав до такої бази даних кличних (новий кличний, тільки розпочав роботу у контестах, раніше не приймав участь у тому чи іншому контесті та інше).
Поскільки це Windows аплікація, всі вікна можуть бути пересунутими вказівником мишки, іх розмір змінений від і до допустимих меж.
Крім того, хочу сказати, що в N1MM широко використовується кольорова гама для того, щоб у тому чи іншому місці підкреслити ту чи іншу ситуацію.
Спробую трохи потреніруватися.
Спочатку я при внесенні кличного кореспондента зробив помилку. Зверніть увагу на знак питтання у вікні вводу у полі введення кличного знаку та на вигляд вікна підказки.(При умові, що кличний є у базі). Такі позначки говорять мені про те, що я, МОЖЛИВО, помилився. Тут окремо хочу наголосити, що віра у свої вуха має домінувати над підказками. Але бувають випадки, коли це "можливо" допомагає уникнути помилки. І треба бути дуже уважним і сліпо не довіряти підказкам, бо у підказки також можуть містити помилки. Тобто, коли мені підказка говорить одне, а я чув і перепровірив - інше, я вношу те, що почув. Бувають досить складні випадки, тоді тільки монетка аверс-реверс. Але треба пильнувати, щоб не стала на ребро
У цьому вікні я виправив кличний кореспондента і здивувася зміні, що відбулися у вікні вводу та у вікні підказок

- 46.jpg (237.93 Кіб) Переглянуто 212900 разів
можна сміливо вносити дані поточного радіозв"язку у вікні вводу і спостерігати за змінами у інших вікнах.Трохи поясню, що сталося з кольорами і чому так. Сірий колір по відношенню до кореспондента дає мені інформацію про те, що немає потреби на цьому діапазоні, цим видом випромінювання на даний момент часу у проведденні радіозв"язку з цим кореспондентом. Тобто, зв"язок було проведено раніше (дубль), або кореспондент не входить до переліку дозволених зв"язків. У цьому випадку перестройки по діапазону не було, тобто, ця станція вже була щойно відпрацьована і стає дублем, якщо я захотів би провести тут ще зв"язок з ним.

- 47.jpg (247.99 Кіб) Переглянуто 212900 разів
Ще одне зауваження. Наразі перехід між полями у формі вводу відбувається по натисканню клавіши пробіл. Можна мишкою, але категорично не рекомендую.
Далі буде.