В інтернеті можна розшукати статтю під назвою RECONDITIONING TUBES. Адреса для пошуку:
https://pa0fri.com/Lineairs/Tubes%20rec ... ioning.htm
Мене вона зацікавила і я вирішив, викладену методику реактивації генераторних ламп, перевірити на практиці. Для цього я виготовив свою установку, є фото, але я ще не розібрався з розміщенням на цьому сайті. Виклав фото.
Повинен визнати, що запропонований спосіб низьковольтного відновлення ламп працює. Це значно безпечніше від використання високовольтної установки, яку застосовують більшість радіоаматорів. Варто також зауважити, що реактивацію лампи ГУ-43Б потрібно виконувати в два етапи- перший на даній установці, другий – безпосередньо в підсилювачі. Ця лампа має певну конструктивну особливість- екрануюча сітка дуже близько розташована біля анода і не правильна реактивація може призвести до «прострілу» та пошкодження стабілізатора екранної напруги. При цьому, завершення реактивації в підсилювачі займе не більше однієї хвилини. Якщо когось це зацікавить, то обговорення можна продовжити.
Реактивація генераторних ламп. Обмін досвідом
Модератор: UW1WU
Реактивація генераторних ламп. Обмін досвідом
- Вкладення
-
- DSCN1021.JPG (164.29 Кіб) Переглянуто 8247 разів
-
- DSCN1020.JPG (165.42 Кіб) Переглянуто 8247 разів
-
- DSCN1019.JPG (158.57 Кіб) Переглянуто 8247 разів
Востаннє редагувалось 24 лютого 2026 11:25 користувачем UT7UB, всього редагувалось 1 раз.
Re: Реактивація генераторних ламп. Обмін досвідом
Добрий день, колеги!
Підтверджую інформацію, що наведена у даній темі.
У якості регулятора напруги використовував "регулюючий стабілітрон" по схемі W4ZT, який ставиться в катод підсилювачів потужності ВЧ на тріодах.
Таким чином "грілися" та перевірялися наступні лампи:
- ГУ43Б;
- ГУ34Б;
- ГУ33Б;
- ГУ74Б;
- ГУ72;
- ГС15Б;
- ГУ50;
- Г811;
- ГИ7Б;
- ГИ39Б;
- ГС35Б.
Всі лампи, які за ТУ вимагають примусового обдуву, відповідно, - примусово обдувалися.
В якості накального трансформатора ТН-60.
В якості "анодного" трансформатора ТН-56.
Єдине, що були незначні розбіжності у даних по напрузі при заданому "робочому" струмі на 2-3В. Але це я пояснюю похибкою у вимірюванні своїми показометрами.
Підтверджую інформацію, що наведена у даній темі.
У якості регулятора напруги використовував "регулюючий стабілітрон" по схемі W4ZT, який ставиться в катод підсилювачів потужності ВЧ на тріодах.
Таким чином "грілися" та перевірялися наступні лампи:
- ГУ43Б;
- ГУ34Б;
- ГУ33Б;
- ГУ74Б;
- ГУ72;
- ГС15Б;
- ГУ50;
- Г811;
- ГИ7Б;
- ГИ39Б;
- ГС35Б.
Всі лампи, які за ТУ вимагають примусового обдуву, відповідно, - примусово обдувалися.
В якості накального трансформатора ТН-60.
В якості "анодного" трансформатора ТН-56.
Єдине, що були незначні розбіжності у даних по напрузі при заданому "робочому" струмі на 2-3В. Але це я пояснюю похибкою у вимірюванні своїми показометрами.
Привіт!
А я пішов простішим способом. Для постійної напруги використав трансформатор ТПП-255 ( який під руку попався). А для забеспечення плавного регулювання вихідної напруги після моста використав Димер на 220в. Тобто, регулювання відбувається по первинній обмотці трансформатора.
Хто б розповів, як тут розміщувати фото
А я пішов простішим способом. Для постійної напруги використав трансформатор ТПП-255 ( який під руку попався). А для забеспечення плавного регулювання вихідної напруги після моста використав Димер на 220в. Тобто, регулювання відбувається по первинній обмотці трансформатора.
Хто б розповів, як тут розміщувати фото
Востаннє редагувалось 24 лютого 2026 11:09 користувачем UT7UB, всього редагувалось 1 раз.
Фото мають бути до 200кБ.
Фото можна розмістити самостійно, редагуючи любий свій допис.
Нижче з"являється вкладка "Вкладення", де Ви можете додати графічні файли відповідного розміру.
Я використовую розд.здатність зображення 1024х768. Хоча може бути і інше.
Ще є інформація на сайті Гончаренка DL2KQ за посиланням
http://dl2kq.de/pa/1-32.htm
http://dl2kq.de/pa/1-32.htm
Дякую, розмістив